The Musical Box: En skiva som växer

måndag 9 januari 2012

En skiva som växer

PROCOL HARUM - EXOTIC BIRDS AND FRUIT - 1974

Procol Harums album Exotic Birds and Fruits från 1974 hamnade i reabackarna rätt omgående. Sen dröjde det inte särskilt länge innan den blev en cut-outskiva och såldes för en femma eller nåt sånt där.

När man nån enstaka gång nu för tiden hittar den i second-handbutikerna går det att få den för lägsta pris, mellan 20 och 40 spänn. Procol Harums rykte som bara döötråkiga efter A Whiter Shade of Pale håller i sig.
Men den är bra, riktigt bra. Och Exotic Birds and Fruits blir fan bättre för varje genomlyssning. Det är en skiva som växer och till slut tränger sig på och nästan blir jobbig. För här är fullt av små bra melodier som etsar sig fast, även om man aldrig någonsin hört dem spelas i radio.

Gary Brooker och Keith Reid gör snygga och eleganta poplåtar. Beyond the Pale är en favorit som jag gärna lirar flera gånger i rad, trots att den egentligen är så enkel att ett svenskt dansband borde kunna ta upp den på repertoaren. Nothing But the Truth är också en sån där låt som inte vill lämna skallen.

Den här plattan är definitivt värd de 30 kronor jag betalade för den. Procol Harum är ett underskattat band, fortfarande.

Nr: 1925/2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar