The Musical Box: Marc Bolan som T Rex

fredag 13 januari 2012

Marc Bolan som T Rex

För att förstå Marc Bolans storhet ska man nog inte bara hört plattorna med T Rex från början av 70-talet. Då är de tidiga skivorna med Tyrannosaurus Rex från 60-talet minst lika viktiga.

De har inte mycket gemensamt med 70-talets explosiva glamrock. Då lirade Bolan introvert psykedelisk pop, svår och otillgänglig, inspirerad inte minst av Tolkiens sagoberättelser.

Den här skivan från 1970 tror många är T Rex första album. Sanningen är att det är Bolans femte platta, den andra under namnet T Rex och den andra ihop med slagverkaren Mickey Finn*.

De tidigare hade han spelat in som en duo tillsammans med Steve Peregrin Took**. Lite slarvigt kan man påstå att det var med den här plattan gruppen gick från en duo till ett rockband***.
T Rex album från 1970 har därför båda sidorna av Marc Bolan. Det är en knepig och lite udda skiva, med märkliga melodier och svåra texter. Men samtidigt finns där också grundtanken till det som senare skulle bli glamrockens största fenomen.

60-talarna är svåra att få tag på. Men den här skivan dyker upp med jämna mellanrum i skivbackarna. Så kanske är det här en bra skiva att börja med om man är nyfiken på Marc Bolan.

Kanske är det också med tanken att det här är ett musikhistoriskt dokument som man ska ge sig på den här skivan. För den tar tid, och är inte på något sätt självklar.

Men efter ett par genomlyssningar blir den underhållande och faktiskt rolig. Särskilt om man gillar den psykedeliska rocken från slutet av 60-talet.

Nr: 1423/2000

* A Beard of Stars (1970)
** De gick då under namnet Tyrannosurus Rex.
*** Nja, ska man vara riktigt seriös är det väl först med Electric Warrior från 1971 T Rex uppträder som ett band.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar