The Musical Box: Ambitiöst eller pretentiöst

fredag 11 oktober 2013

Ambitiöst eller pretentiöst

THE KNACK – ROUND TRIP – 1981

Skillnaden mellan pretentiöst och ambitiöst ligger ofta i betraktarens ögon. När amerikanska powerpopbandet The Knack släppte sin tredje – och på 80-talet sista – LP, hävdade kritikerna, som alla hade ett ont öga till The Knack, att Round Trip var för pretentiös.

Själv tyckte gruppen att det var ett ambitiöst projekt. Kort därefter splittrades The Knack. Det dröjde tio år innan de vågade sig in i inspelningsstudion igen.
Så här över 30 år senare – och med en viss distans – ställer jag mig på samma sida som The Knack. Round Trip är ett ambitiöst album. Det är välgjort och genomtänkt.

Och trots superhiten My Sharona på bandets första platta Get The Knack hävdar jag att Round Trip är The Knacks bästa album. För det första finns en en rad sorgligt förbisedda powerpoplåtar på den här plattan som hade kunnat bli hits om de bara fått chansen.

Jag tänker då närmast på Just Wait And See, Boyz Go Crazy och Another Lousy Day In Paradise...som alla inte ligger långt från My Sharona.
Round Trip känns dessutom som en seriös skiva där varenda låt är gedigen och stabil, vilket är ett långt bättre betyg än det man kan ge till den övervägande delen av andra powerpopalbum från samma tid.

Det var ingen som ville ha Round Trip när den var ny. Då var The Knacks rykte sabbat för länge sen. Därför är den här skivan rejält underskattad. Det där hänger kvar nu för tiden också. Trots att den är ganska ovanlig (ingen köpte den ju) går den att få begagnad för bara några tior. Hittar du den är det bara att slå till.

Nr: 1651/2222

2 kommentarer:

  1. En kul detalj i sammanhanget:

    I den mån folk minns ett band med namnet The Knack är det förstås för jättehitten "My Sharona". Som rock- och popnörd bör man dock känna till att det fanns minst två 60-talsband som kallade sig för The Knack, ett amerikanskt och ett brittiskt. I brittiska The Knack medverkade bl.a. Paul Gurvitz (senare i Gun och Baker Gurvitz Army).

    I sammanhanget kan också nämnas den brittiska 60-talsfilmen "The knack and how to get it", vars soundtrack komponerades av John Barry och av många anses som en klassiker.

    SvaraRadera
  2. Där ser man. Det hade jag inte en aning om. Kul!

    SvaraRadera