The Musical Box: Musik långt utanför gränsen

söndag 13 oktober 2013

Musik långt utanför gränsen

XTC – BLACK SEA – 1980

Oj, vilken kanonplatta! Black Sea är ett av XTC:s allra starkaste album. Blir du inte övertygad av hitlåtarna Respectable Street, Generals And Majors och Living Through Another Cuba på a-sidan, blir du det garanterat när du vänder på vinylen.

Där gömmer sig fräcka Towers Of London, Burning With Optimism´s Flame (vilka trumbeats!) och förföriskt rytmiska Sgt Rock (is going to help me). Har du inte blivit övertygad om XTC:s storhet tidigare bör du bli det efter Black Sea.
Jag påstår att Black Sea är en new wave-klassiker. XTC var ett av nya vågens mest vågade och experimentella band. De tog sin musik långt utanför pop-gränsen, introducerade nya fräcka beats, rytmer och spännande melodier som var udda till och med när när allt var tillåtet inom popmusiken...

Därför är XTC:s album lika intressanta idag som för 30 år sedan. De var före sin tid 1980 och jag är inte säker på att tiden hunnit ikapp ännu.

Andy Partridges och Colin Mouldings första album gick kanske lite för långt, då befann sig XTC nånstans mellan punk, artrock och new wave.

Tidiga album som White Music och Go 2 är svårlyssnade idag. Men när XTC började hitta andra influenser, främst i form av 60-talspop, växte deras musik. Black Sea är gruppens fjärde album och klart influerad av brittisk beatpop men allra mest av Kinks. Att det blev bra kan du lita på!

Det började redan på skivan innan, Drums And Wires (som också är en kanonplatta), men på Black Sea är föreningen fullbordad. Detta är en skiva gjord av ett band som stod på sin topp. Black Sea går att hitta begagnad nu för tiden också, den är inte särskilt ovanlig.

Däremot är den svår att få tag på med originalpåsen i grön papp. Den har de flesta tidigare ägare gjort sig av med.

Nr: 189/2222

2 kommentarer:

  1. Har den här gruppen något med amerikanska 70-tals gruppen XTC att göra?

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig hört talas om nån amerikansk 70-talsgrupp med det namnet. Har de gett ut några album?

    SvaraRadera