The Musical Box: Triumvirats eget Pompeii

fredag 18 oktober 2013

Triumvirats eget Pompeii

NEW TRIUMVIRAT – POMPEII - 1977

Det finns en slags rangordning inte minst bland progressiva rockalbum. En del anses vara storverk, andra rena skräpet. Att det verkligen förhåller sig så behöver inte alltid vara sanning.
Jag tycker att en del album därför fått oförskyllt dåligt rykte, som till exempel Genesis album A Trick Of The Tail, bandets första utan Peter Gabriel, som trots det är en lysande bra LP.

En annan sån skiva är Triumvirats album Pompeii, som rent allmänt brukar sågas rätt kraftigt eftersom det ständigt jämförs med bandets storverk Spartacus. Och för att bandet här delvis har ny sättning.

Men Pompeii är i likhet med A Trick Of The Tail bättre än sitt rykte. Det är förmodligen inte något av de mest innovativa och nyskapande progressiva rockalbum som gjorts, men det klarar en närmare granskning utan problem. Jag gillar skivan.
Först och främst kan man väl slå fast att det verkligen rör sig om progressiv rock. Låtarna är långa vindlande melodislingor som kan sträcka ut sig i det oändliga, texterna sanslöst kryptiska och dessutom är det ett konceptalbum.

Och som sig bör när det gäller progrock, temat är bombastiskt och pompöst, skivan handlar om Pompeiis fall.
Räcker inte det?
Nej, tydligen inte.

Man kan väl lite ironiskt påstå att den här skivan blev Triumvirats eget Pompeii, början på nedstigandet till dödsriket eller vad man nu vill. Skivan blev aldrig omtyckt av fansen och numera klassas den som ett lågvattenmärke och säljs för en billig peng både hos begagnathandlare och på Internet.
Men pröva. Lyssna på skivan.

Nr: 521/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar