The Musical Box: Rockiga Rock of the Westies

lördag 26 oktober 2013

Rockiga Rock of the Westies

ELTON JOHN – ROCK OF THE WESTIES – 1975

Det sista album Elton John gjorde innan han föll i koma* var Rock of the Westies 1975. Inte nån av hans bättre dessvärre, men ändå betydligt vassare än de som kom efter. Just då var det självklart att plattan hamnade i min samling.
Konstigt? Men kom nu ihåg att Elton John i mitten av 70-talet inte var samma snubbe som nu för tiden. På den tiden var Elton John fortfarande något - lite, lite - av en rebell. Det låter kanske märkligt, men lite så var det.

Men  Rock of the Westies sågades rätt ordentligt av kritikerna. Det fanns en del att hänga upp sig på. Inte en enda hitlåt och dessutom ganska annorlunda jämfört med hans tidigare album. Den var rockigare. Och inte spelade han piano särskilt mycket heller.
För min del tyckte jag att skivan kändes ”slarvigare” än de tidigare. Som om Elton John och Bernie Taupin smällt ihop låtarna på en eftermiddag och sen spelat in rubbet samma kväll. På fyllan. Men tempot är högre än på många andra Elton-album, och det var bra.

Låtar som Dan Dare, Street Kids och en medley med tre låtar, Yell Help, Wednesdag Night och Ugly spelades rätt mycket i källaren där jag bodde. Island Girl - som kanske blev en mindre hit i alla fall - är fortfarande rätt bra.

Nr: 20/2222

* Blue Moves

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar