The Musical Box: Mr Lucky och John Lee Hooker

onsdag 30 oktober 2013

Mr Lucky och John Lee Hooker

JOHN LEE HOOKER – MR LUCKY – 1991

Jag hade det på känn redan när jag köpte Mr Lucky...att den skulle bli liggande länge på skivtallriken när den väl hamnat där. Jag fick rätt. Mr Lucky spelar man gärna flera gånger...
...för att få höra Ry Cooder spela gitarr...eller Van Morrison sjunga...eller Keith Richards tillsammans med John Lee Hooker. Eller nån av de andra rockhjältarna som också är på skivan.

John Lee Hooker är en gigantisk bluesman. Det räcker egentligen med bara hans gitarr för att det ska bli fantastisk lyssning. Men på Mr Lucky har han fått med sig ett helt sällskap av gamla blues- och rockgiganter; Albert Collins, Ry Cooder, Van Morrison, Keith Richards, Nick Lowe, Santana, Johnny Winter...
Att det blir ohyggligt är ganska givet. Jag kan inte särskilt mycket om blues, och jag kan ännu mindre om John Lee Hookers diskografi, men den här plattan blev en lyckoträff för mig.

Att få höra Ry Cooder ihop med John Lee Hooker är något extra. Liksom Van Morrison, som vad jag vet sällan ger sig ut på såna här saker, är inget annat än magiskt.

I Cover The Waterfront blev snabbt min favorit. Om det sen är John Lee Hooker som vill kalla sig Mr Lucky då han spelar ihop med det här gänget...eller om det är precis tvärtom, kan man ju alltid diskutera.

Men jag kan nog hävda att varenda spår på Mr Lucky är något alldeles extra. Den här plattan har mycket att erbjuda, oavsett om man gillar blues eller inte.

Nr: 2115/2222

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig om att "I cover the waterfront" är lysande. Möjligen är det lite absurt att använda denna låttitel. Morrisons & Hookers låt har ju föga gemensamt med den gamla jazzstandard-låten med samma namn, mer än att de snott några rader från texten. Men det spelar ju mindre roll.

    SvaraRadera