The Musical Box: Lite pojkaktigt busig

onsdag 23 oktober 2013

Lite pojkaktigt busig

BABY GRAND – ANCIENT MEDICINE – 1978

Skivomslaget till Baby Grands album Ancient Medicine är ett sånt där man kommer ihåg. Ett konstverk gjort av grönsaker var ju en fräck idé. Det är också bra mycket bättre än omslaget på gruppens debutplatta från året innan, som var hemskt.
Till den här skivan har Baby Grand också tagit ett steg framåt när det gäller musiken. Den här LP:n är inte lika fladdrig och ofokuserad som sin föregångare.Det är ungefär som att jämföra kiosklitteratur (läs: deckare) med Biggles på nya äventyr...

Låter det dumt?
Men om jag säger att Biggles är mer fantasi...och lite pojkaktigt busig...

Det finns en del (allmusic.com) som menar på att Baby Grands musik påminner om både Toto och Steely Dan. När det gäller Ancient Medicine kan jag nog hålla med om det. Skivan har lite av Totos vältrimmade sound och en del av Steely Dans experimentella jazzrock.

Skillnaden är kanske att Baby Grand inte ritkigt kan leva upp till Totos tekniska kvaliteter och inte har samma känsla för bra jazzrock som Steely Dan.
Ancient Medicine är en skiva man kan leva utan, om man inte hör till Hooters deadheads. Baby Grand splittrades efter den här plattan* och ombildades nämligen sen till Hooters och blev jättestora på 80-talet.

Men om man säger så här. Hittar du Ancient Medicine för 20 kronor i en begagnatback kan den vara värd sitt pris. Hittar du Baby Grands första ska du inte betala mer än en tia.

Nr: 1675/2222

* De släppte en ganska oansenlig live-LP också, men den räknar vi inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar