The Musical Box: XTC in i 80-talets popvärld

söndag 13 oktober 2013

XTC in i 80-talets popvärld

XTC – ENGLISH SETTLEMENT – 1982

English Settlement har jag numera på vinyl. Men den har funnits i samlingen längre än så. Jag köpte den på CD under en semesterresa i början av 90-talet.
Under bilresan hörde jag Senses Working Overtime på radio och ville höra resten av låtarna på English Settlement också. Insåg att jag förmodligen missat något.
1. Att jag blev förvånad är bara förnamnet. English Settlement har ett lite annorlunda sound jämfört med skivorna innan, Drums And Wires och Black Sea. Men inbilla dig inte att musiken på något sätt är ”lättare”. XTC gick fortfarande sina helt egna vägar 1982.
2. Att XTC med English Settlement tog ett steg framåt i utvecklingen är ingen tvekan om. English Settlement är mer gitarrpop än tidigare. Soundet är majestätiskt men utan att gå över gränsen till bombastiskt.
3. English Settlement en platta jag verkligen gillar. Det var en värdig övergång för XTC in i 80-talets popvärld, utan att på något sätt falla i de vanliga fällorna. Inte ens Senses Working Overtime, som blev en hyfsat stor hit kan beskyllas för det.
4. Gamla XTC-fans har säkert stor behållning av skivan. Visserligen är de riktigt knepiga melodierna ett minne blott. De mer våldsamma inslagen är borta, men överraskningarna är kvar. English Settlement är en alldeles nödvändig LP.

Nr: 2127/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar