The Musical Box: Jazz vände trenden

lördag 12 oktober 2013

Jazz vände trenden

QUEEN – JAZZ - 1978

Jazz är en riktigt bra platta! Queen vände på opera- och arenatrenden, hittade nya vägar och kom fram med den här. Resultatet är imponerande. Jazz från 1978 är Queens bästa album – efter A Night at the Opera – utan någon som helst konkurrens.
Det finns visserligen ingen Bohemian Rhapsody här. Men å andra sidan finns det inte heller någon enda dålig eller ens medelmåttig låt (utom ett undantag - Fun It - den är svår att tycka om).

Inledningen med Mustapha är bara briljant. Var fick Mercury fick idén till den ifrån? Kanske från sin uppväxt på Zanzibar, vad vet jag. Men bra är den.
Sen vill jag nog påstå att Don´t Stop Me Now är en av Queens allra bästa låtar någonsin. Men det gör jag nog ganska riskfritt.

För det är en kul och ovanligt sjysst melodi som har en tendens att ringa i öronen långt efter den slutat. Bicycle Race, Fat Bottomed Girls och Jealousy är också såna där låtar som inte vill ge med sig.
Nej, det här gjorde Queen väldigt bra. Och väldigt mycket bättre än föregångaren News of the World. Ärligt talat hade jag inte mycket hopp om Mercury, Deacon, May och Taylor efter den plattan. Men oj vad jag bedrog mig.

Nr: 932/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar