The Musical Box: Briljant eller mordförsök

fredag 10 februari 2017

Briljant eller mordförsök

NAZARETH – LOUD´N´ PROUD – 1973

The Ballad of Hollis Brown är en dylan-låt från 1964. Från Times They Are A-Changing närmare bestämt. Den handlar om en farmare i South Dakota som i desperation över sitt fattiga liv tar livet av sin fru, sina barn och sen sig själv också. Det ska enligt Dylan vara en sann historia.
Jag vet inte hur Nazareth tänkte när de gjorde en cover på den låten. Man skulle utan större ansträngning kunna hävda att de gör ett låtmord. En taskig parodi. Men man skulle också kunna påstå att Nazareth gör det bra – att det är genialt.

Att de förvandlar den här ganska enkla låten till en nio minuter lång otäck skräckhistoria. För det är precis vad de gör. Och då har Mannie Charlton och Dan McCafferty ju faktiskt lyckats.

Låten finns på albumet Loud´n´Proud från 1973. En sån där platta som en och annan säkert skulle vilja räkna in bland de klassiska hårdrockskivorna. Så långt vill inte jag gå.

För här finns ett par covers till, också av tvivelaktig karaktär. This Flight Tonight är en Joni Mitchell-låt, som jag aldrig hört i original. Den låten skulle bli skivans stora hit...men...nja...

Och så gör Nazareth en egen version av Little Feats Teenage Nervous Breakdown, som jag tycker de kunde låtit Lowell George ha för sig själv.

Turn on Your Reciever är däremot Nazareths egen. Den gör de rätt bra, även om den där lilla sensationskicken går över så fort skivan slutat snurra på tallriken. Loud´n´Proud är inte något av Nazareths bättre album.

Nr: 1446/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar