The Musical Box: Pink Floyds anonyma album

lördag 25 februari 2017

Pink Floyds anonyma album

PINK FLOYD – ANIMALS – 1977

Animals blev på något sätt inklämd mellan Dark Side of the Moon, Wish You Were Here på ena sidan och The Wall på den andra. Pink Floyds okända eller anonyma album har den kallats.
Det är lite märkligt att det blivit så. För Animals är ett spännande steg i Pink Floyds utveckling. Här lirar bandet för första gången sitt ”nya” sound. Det som skulle brisera på The Wall.
Visst låter skivan väldigt mycket som Dark Side Of The Moon och Wish You Were Here, men den är ändå väldigt olika. För första gången är det bara Roger Waters låtar. Det är fortfarande expressionistiskt och experimentellt, men de långa jammen är kortare. Det är den stora skillnaden.
Det finns bara fem låtar på Animals. Och då är öppnings- och avslutningsspåren – Pigs on the Wing part 1 & 2 bara ett par minuter tillsammans. Det öppnar för långa Dogs som tar upp nästan hela förstasidan. Där spelar Waters upp en hel värld av våld, smärta och ilska, En nästan hypnotisk låt.

B-sidans Sheep är om möjligt ännu våldsammare, där David Gilmours gitarrsolon skär som vassa knivar. Nej, det är inte på något sätt anonyma låtar på ett anonymt album. Animals är i rätt ljus ett av Pink Floyds allra viktigaste och mest intressanta album.

För pinkfloydianen är det den självklara bryggan mellan Wish You Were Here till The Wall; från mörker till ljus, albumet som förklarar skillnaderna och likheterna och vad en flygande gris har med Roger Waters dystra sinne att göra.

Nr: 628/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

1 kommentar:

  1. Animals är för mig ett mycket starkt album av Pink Floyd. Dogs är hela tiden engagerande och varierande, vackert, dramatiskt, hetsande, meditativt. faktiskt ett av Floyds starkaste spår. Animals är betydligt bättre än överskattade The Wall där Roger Waters får blomma ut i en tråkighet som sedan fick full fart på The Final Cut och på hans kommande soloalbum på 80-talet.Dogs och Sheep är bra låtar med riktigt bra texter. Animals är kanske inte till sin helhet lika starkt som Dark Side... och Wish you... men den ligger lika nära mitt hjärta och jag har lyssnat igen på den i dag. Den berör fortfarande lika mycket varje gång. Den är en av de få skivor som gör det och det är underbart.

    SvaraRadera