The Musical Box: Lite för försiktigt av Kayak

onsdag 1 februari 2017

Lite för försiktigt av Kayak

KAYAK – SEE SEE THE SUN – 1973

Det är som vanligt i popvärlden. Det snackas mycket. Ibland lite för mycket. Skivor som kanske egentligen inte är några storverk ”snackas upp” till oanade höjder. Kayaks debutplatta är en sådan. Den är inte riktigt så vass som man skulle kunna tro.
Låter jag bitter? Är jag irriterad över ett dåligt köp? Nja, kanske inte ändå. Jag gillar holländska Kayak och deras synnerligen melodiska symfoniska progrock. Denna lite halvt okända grupp gjorde en rad hyfsade album i början och mitten av 70-talet. See See The Sun är inledningen på eran och givetvis en fullt godkänt debutskiva. Kayak var bra redan från början.
Men jag kan inte låta bli att tycka att deras musik redan från början var lite för vältrimmad för att varea riktigt intressant. Ett exempel – Focus debutplatta - In And Out Of Focus – var en tämligen oborstad progrockplatta och en spännande start för ett band som senare skulle landa i synnerligen välgjord symfonisk rock med klassiska influenser. Till och med Ekseptions debutskiva, som ändå är en ganska försiktig skiva, känns som ruffig i jämförelse med Kayaks första.

Jag tänker inte analysera varför. Men det verkar som att Kayak inte ville ta några som helst risker utan höll sig inom ramarna redan från början. Risken är att sådant försiktigt tassande lätt kan bli lite småtråkigt.

Jag är nog rädd att det är precis vad See See The Sun är – småtråkig. Men vad tusan. Som helhet duger denna skiva gott. Den är behaglig att lyssna på. Inte särskilt krävande men trevlig lyssning.

Så besviken är jag egentligen inte. Det är nog bara så att jag hade hoppats på lite mer än vad det egentligen var. Ska vara lite mer kritisk när jag läser andra internetrecensenter i framtiden.

Nr: 1927/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar