The Musical Box: Five By Five – ett tidsdokument

fredag 24 februari 2017

Five By Five – ett tidsdokument

ROLLING STONES – FIVE BY FIVE (EP) – 1964

Det fanns en storhetstid för EP-skivan, om nu någon kommer ihåg detta format på vinylskivor. En skiva lika stor som en 45-varvs singel men med fyra till sex låtar i stället för bara två. Storhetstiden var dock ganska kort, egentligen bara några få år i mitten av 60-talet.
Beatles Long Tall Sally-EP och Magical Mystery Tour-platta är två legendariska album. Rolling Stones främsta bidrag är den här, Five By Five, inspelad i Chicago under bandets första USA-turné 1964.
EP:n är ett tidsdokument som visar upp ett lovande och hungrigt rhythm´n´bluesband från södra England som inte tvekar att ge coverlåtarna på skivan en alldeles egen tolkning. Rolling Stones var fräcka redan då.

Men så modiga att de vågade stå som låtskrivare var stenarna inte. 2120 South Michigan Avenue är en låt av Jagger/Richards som här dock kallar sig för Nanker Phelge.

Five By Five är inte helt nödvändig att ha i sin stonessamling. EP:n, som var Rolling Stones andra i det formatet, släpptes visserligen aldrig i USA utan bara i England och Europa.

Men alla låtarna finns med på LP-albumet 12x5, gruppens andra LP i USA. När LP:n Around And Around - som var ett samlingsalbum - släpptes i Europa togs låtarna med där också.

Nr: 86/EP

1 kommentar:

  1. EP:n (och även den s.k. mini-LP:n) är egentligen utmärkta format, speciellt för debuterande artister som inte har en uppsjö av material att plocka från. 4 - 6 riktigt starka spår är betydligt roligare än en LP där hälften av låtarna känns som utfyllnad. Och det är f-n så mycket roligare än en cd med en dryg timmes speltid, där man förutom de halvdåliga utfyllnadsspåren dessutom får ett par meningslösa alternativa mixar (jo, jag köpte en del sådana skivor på 1990-talet).

    Skivbranschen skulle ha satsat mer på EP och mini-LP till lägre priser, istället för att till varje pris få alla nya artister att göra fullängdsplattor.

    SvaraRadera