The Musical Box: Waits om samhällets fördömda

torsdag 9 februari 2017

Waits om samhällets fördömda

TOM WAITS – FRANK´S WILD YEARS – 1987

Frank´s Wild Years är Waits tredje album i hans excentriska serie på Island Records. Albumet rättar sig därmed in sig i ledet av inspelningar med förvirrande texter, till synes osammanhängande musik och allmänt oljud.
Alltså de skivor - Swordfishtrombones och Rain Dogs - som i mitten av 80-talet gjorde Tom Waits till en sådan stark och mörk kultfigur att han nästan enbart kunde avbildas i svartvita fotografier.
Med sin mer än lovligt skrovliga röst sjunger Waits om samhällets skuggexistenser och fördömda. Arrangemangen är nakna och sparsamt orkestrerade, ibland överraskande och nästan våldsamma. I Frank´s Wild Years finns inslag av musikal, karnevalsmusik och vaudeville. Men stämningen är dyster och svart, cynisk.
Tom Waits är opålitligheten personifierad. Där det låter som han sjöng en smäktande kärleksballad handlar texten i själva verket om misär och elände. Någonstans kommer känslan krypande att han driver med sina lyssnare.

Frank´s Wild Years var ursprungligen en musikal som Waits skrev tillsammans med sin fru och turnerade med under 1986. Musiken på LP:n är hämtad den showen som hade undertiteln ”Un operachi romantico in two acts”.

Nr: 1255/2222

2 kommentarer:

  1. Cold cold ground från den här skivan är riktigt bra. Kan höras i ett par avsnitt av tv-serien Uppdrag mord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En tv-serie till jag missat, men jag ska lyssna på låten. Tack för tipset.

      Radera