The Musical Box: Computerwelt – mer eller mindre

tisdag 7 februari 2017

Computerwelt – mer eller mindre

KRAFTWERK – COMPUTERWELT – 1981

Computerwelt är en favorit bland många fans. Det är också det Kraftwerkalbum som även nu för tiden står sig ganska bra, 1981 var skivan mycket futuristisk. Nu har tiden kommit ikapp.
På den tiden var inte datorer något alla hade tillgång till. Möjligtvis hade folk miniräknare vilka betraktades som mindre underverk. På Per Brahegymnasiet i Jönköping fanns till exempel bara en enda dator, vilken enbart eleverna på naturlinjen hade tillgång till, men bara någon timme i veckan.

Kraftwerks musik var ren science fiction och idén att skapa musik med ändlösa monotona synthloopar och robotröster något de var ensamma om.

Därför var så klart Computerwelt ett album som många blev helt fascinerade av. I likhet med de flesta andra kraftwerkalbum finns Computerwelt både med engelsk och tysk text, jag har i det här fallet den tyska, vilket är en ren tillfällighet. Men det kan vara så att det i alla fallen är skivorna med tysk text man bör ha.

En rättroende Kraftwerkfan bör givetvis ha båda så de kan jämföra de fonetiska skillnaderna mellan att sjunga på engelska eller tyska...
Man kan hävda att Computerwelt är mindre kommersiell än sina föregångare The Man Machine och Trans-Europe Express. Dels har det mer en form av konceptalbum äån sina föregångare och några direkta hitlåtar liknande The Robots är svåra att skilja ut.

Samtidigt kan man också påstå att skivan är mer tillrättalagd än tidigare album. Det finns inget annat Kraftwerkalbum som i stilen påminner mer om brittisk samtida synthpop, typ Ultravox och Depeche Mode, än Computerwelt.

Nr: 1088/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar