The Musical Box: Det första varnande skalvet

torsdag 15 december 2011

Det första varnande skalvet

Denis blev 1977 den första hiten för Blondie. Då hade Debbie Harry och hennes pojkband ännu inte blivit megastjärnor. Men de var på väg och låten var det första varnande skalvet...
Plastic Letters, gruppens andra album, är precis vad man kan tänka sig. En blandning av det ruffiga soundet från debutplattan året innan och en känsla av att något höll på att hända. Att Blondie var på väg mot Parallel Lines, 1978 års kanske bästa och fräckaste popskiva.

En sak är också helt klar. På första skivan kändes nästan Debbie Harry som Blondies svaga punkt. Hennes sång höll inte hela vägen. Här är hon mycket, mycket bättre.
För egen del tyckte jag på den tiden att låtarna på debutplattan var starkare. Men efter att ha varit ägare – och spelare av skivan – i över 30 år har jag ändrat mej lite. Låtarna på Plastic Letter är inte sämre. Det är bara att det tar lite längre tid att komma på deras storhet.

Denis, som är en cover, är inte min favorit nu för tiden. Det var den väl förr kan jag säga.
Men nu gillar jag låtar som Presence Dear, I´m On E och Detroit 442 betydligt bättre.

Och sett så här i backspegeln kan jag väl konstatera att Plastic Letters var Blondies viktigaste skiva, sett till musiken. Det var här de satte sitt sound, det som skulle blomma ut på Parallel Lines året efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar