The Musical Box: Min första Kinks-skiva

torsdag 29 december 2011

Min första Kinks-skiva

Det finns två sorters människor.
(A) såna som knappt aldrig hört talas om The Kinks och (B) De som tycker Kinks är ett av världens tio bästa band genom alla tider...eller till och med det allra största.
Det finns säkert en del däremellan, men de är lätt räknade.
I det här fallet velar inte jag, vinglar inte på mållinjen eller tvekar att hoppa.
Kinks är stora...Om inte störst av 60-talets alla band.

Jag var alldeles för ung för att komma ihåg Kinks första skivor. De dök ju upp redan i början av 60-talet, 1964 gav de ut sin första skiva. Jag fick lära känna dem senare, genom diverse samlingsskivor och en och annan storebrorsa eller syrra till kompisar.

Face To Face var den första kinksplatta jag hörde. Det var så sent som 1974 eller nåt sånt. Det är fortfarande en av mina stora aha-upplevelser...Sunny Afternoon...

Den första kinksskiva jag skaffade var en samlingsplatta, Well Respected Kinks från 1966. En av många som fanns redan då.

Det där med Greatest Hits-skivor fullkomligt exploderade när cd-skivan kom och de tappade sitt värde. Men på den tiden, 70-talet, kunde man fortfarande lyssna på en samlingsskiva utan att skämmas.

Well Respected Kinks har inte med låtar som Lola, Waterloo Sunset och Dead End Street, de kom senare. Men det som finns med är lysande bra. Ray Davies låtskrivande var stort, om inte störst, redan i mitten av 60-talet.

You Really Got Me, All Day And All Of The Night, Till The End Of The Day, Set Me Free och Where Have All The Good Times Gone. Behöver jag säga mer...

Kinks tidiga plattor ska man som samlare helst ha på Pyes legendariska etikett. Den här LP:n har jag dock på Marble Arch, som jag tror var något slags lågbudgetmärke.

Men vad gör det. Well Respected Kinks är precis lika bra ändå!

Nr: 1341/2000

Och så en vinylnyhet från BBC.

2 kommentarer:

  1. Jo Marble Arch var ett budgetetikett. Kinks var nog efter Beatles och Stones den bästa gruppen på 60 talet. Min andra LP var Something Else.. med en ljusröd Pye etikett. Har den kvar fortfarande. En lysande skiva, kanske deras bästa men allt de gjorde på 60 talet var ju kanon. Men Ray har ju fortsatt att göra bra skivor solo och med Kinks därefter. Hans senaste See My Friends med nyinspelningar av gamla Kinks låtar tillsammans med andra artister bl a Bruce Springsteen rekommenderas starkt.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset!
    Själv såg jag en tv-konsert med Mando Diao där Ray Davies gjorde ett inhopp. Lysande!

    SvaraRadera