The Musical Box: The Human Condition Line-up

onsdag 28 december 2011

The Human Condition Line-up

Den här skivan fick jag av grabbarna på Record Service. Ett Canned Heat-album från 1978, Human Condition. Inte en av de där man vanligen brukar stöta på.

Den är från en tid när Canned Heat led helvetets alla kval, bytte skivbolag och bandmedlemmar med både jämna och ojämna mellanrum.
Så en bra tumregel när det gäller Canned Heat efter 1970, när sångaren Alan Wilson dog mystiskt, är att inte lita på att det är bra bara för att det står Canned Heat på skivomslaget. Kvaliteten skiftade med bandmedlemmarna...

1978 års line-up brukar kallades ”Human Condition Line-up”, efter den här plattan. Vad den här sättningen gjorde utöver skivan var inte särskilt mycket, förutom en omtalad konsert i San Francisco och att på nytt splittras...

Human Condition är däremot en ganska stabil sak. Den är riktigt bra. Det har så klart inte mycket med Alan Wilsons Canned Heat att göra.

På den tiden var gruppen mer eller mindre en renodlad bluesgrupp. Här är det mer bluesrock, rak, enkel och kristallklar boogie. En skön skiva att spela med andra ord.

Inledningen med Strut My Stuff är inte alls dum. Sen är Open Up Your Backdoor också riktigt bra. Men det finns flera kanonlåtar på den här plattan.

Human Condition är förresten utgiven av det lite udda skivbolaget Takoma, som åtminstone inte jag sett särskilt mycket av tidigare.

Det ska väl också läggas till att skivan, trots bra kvalitet, inte blev nån större framgång.

Om det var därför bandet splittrades igen vet jag inte. Däremot vet jag vad den efterkommande sättningen av Canned Heat brukar kallas, Burger Brothers. Detta på grund av att Bob Hite och nye medlemmen Michael ”Hollywood Fats” Mann var rejält överviktiga.

Nr: 1238/2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar