The Musical Box: Valet mellan Eagles och Smokie

tisdag 20 december 2011

Valet mellan Eagles och Smokie

Har nån mer än jag varit med om att vara på väg att lägga på en LP på skivspelaren, och när man står där med skivan i handen upptäcker att det redan ligger en Eagles-platta där...som spelar för fullt?
Eagles dunder-LP Hotel California kom till Jönköpings skivaffärer samma dag 1976 som Smokies Greatest Hits. Jag minns det fortfarande. Jag köpte Eagles, en kompis Smokie.
Jag valde så klart rätt.

Hotel California var då en ohygglig skiva, som spelades precis överallt, när-som-helst-och-var-som- helst. Men gärna varvat med lite Smokie emellanåt...Who the fuck is Alice?*

På den tiden fanns det automatiska skivspelare. När sista låten på LP:n var spelad lyftes pick-upen upp av sig själv, gick tillbaka i startläge och började om från första spåret igen.

Jag tror knappt det finns såna spelare nu för tiden, de flesta har väl gått sönder för länge sen. Men se upp för dem!

Det där gjorde nämligen att skivan Hotel California blev mer eller mindre sönderspelad på bara några veckor.

Det blev inte ett dugg bättre av att låten Hotel California lirades i radio minst ett par gånger i timmen...Nä, där överdrev jag nog lite. Men ett par gånger om dan kanske...

LP:n Hotel California är dock betydligt mer än bara LÅTEN Hotel California. Eagles superhit pratar jag inte mer om här, jag är såå trött på den. Mer om den kan du läsa här: Mexican Reggae blev Hotel California.

De övriga låtarna, som nästan ingen kommer ihåg att de finns på skivan, alltså; New Kid In Town, Life In The Fast Lane, Wasted Time och flera till, är naturligtvis jättebra.
HELA skivan är bra. Det är ju Eagles. Och de gjorde aldrig nån skit!
Och därmed är vi framme vid mitt lilla problem med Eagles hela skivproduktion.

Som alltid när det gäller de här herrarna blir det lite för snyggt och prydligt. Man vet precis vad man får. En-två, kanske tre hitlåtar som låter ungefär som allt annat Eagles gjort tidigare, och dessutom ett antal välproducerade trevliga låtar som inte väcker anstöt hos någon eller river upp de allra minsta känslor...utom att man börjar gäspa...och till slut inte ens märker att man spelar deras skivor...

* Textraden ”Who the fuck is Alice” var inte med på originalet vad jag kommer ihåg. Jag har inte gjort några djupare efterforskningar, men tror det lagts till i en senare version.

2 kommentarer:

  1. Hej Olle ! Nu är det det december och du har inte bloggat om en enda jul skiva. Det skulle vara roligt att läsa om t.e.x. Christer Sjögren. Så dra i dej en 75:a glögg å sätt i gång. God Jul! Björn Tisell

    SvaraRadera
  2. Jodå, det kommer Björn. Glöggen har jag laddat med. Men inte Sjögren, jag går stenhårt på Ann-Louise Hansson, jäpp hon har gjort en julskiva (och det vete fan om den inte var din en gång i tiden).
    Sen har jag en Bosse Larsson också, men är inte säker på om glöggen räcker...

    SvaraRadera