The Musical Box: Bob Seger – en bra nödlösning

lördag 18 april 2015

Bob Seger – en bra nödlösning

BOB SEGER – BEAUTIFUL LOSER – 1975

Det var filmen The Mask från 1985 som fick mig att upptäcka Bob Seger. Flera av hans låtar fanns med i filmen, bland annat Katmandu, en tuff rocker jag trillade dit på rätt rejält. På den tiden tyckte man det var ganska tuffa grejer.
The Mask handlar om 16-årige Rocky Dennis född med en missbildning som gör att hans skelett utvecklas alldeles för snabbt. Handlingen är baserad på en sann historia, där man får följa Rocky under hans sista år i livet. Rollen som Rockys mamma spelas av Cher. Och ett motorcykelgäng visar upp en sida man inte trodde de skulle ha.
En story där Bob Segers låtar tycks vara det självklara valet. Det ironiska var dock att han från början inte alls var påtänkt till soundtracken. Filmbolaget ville egentligen ha Bruce Springsteen, Bob Seger blev en nödlösning när detta inte gick.

Man kan spekulera i om The Mask är orsaken till att Bob Seger har så många fans bland gamla bikers. Det är möjligt. Men redan tio år tidigare, 1975, hade Beautiful Loser blivit Bob Segers första riktiga kommersiella skivframgång.

Och trots att han gjort en rad LP-skivor innan dess, är detta den första som blev riktigt välkänd utanför Detroit. Han hade till slut hittat ett välkomponerat recept av tårdrypande ballader och svettig rock som många gillade.

Och gör så nu också, vilket märks både i det antal skivor han fortfarande säljer och hur många album han gett ut, år 2014 släppte Seger sitt nittonde.

Nu tycker inte jag att man behöver alla de plattorna. Bob Seger verkar har en tendens att upprepa sig. Ett par tre skivor är fullt tillräckligt, åtminstone för mig. Beautiful Loser är en av dem.

Nr: 691/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar