The Musical Box: Fleetwood Macs felande länk

onsdag 29 april 2015

Fleetwood Macs felande länk

FLEETWOOD MAC – HEROES ARE HARD TO FIND – 1974

Bilden på omslaget till Heroes Are Hard To Find ser lovande ut. Det är starkt, en mager man i tennisskor med ett litet barn som klänger på honom. En symbol för sårbarhet och eländet i världen. Och att sanna hjältar verkligen är svåra att finna? Äntligen ett ställningstagande från Fleetwood Mac...
Men nej. Det räcker med att lyssna på titelspåret för att inse att det inte alls är så. Låten Heroes Are Hard To Find är en ganska fånig Christine McVie-låt som handlar om hur svårt det är att hitta rätt älskare...

Heroes Are Hard To Find är i stället en av Fleetwood Macs allra svagaste album. Det är den sista Fleetwood Mac-plattan innan gruppen slog igenom stort som lättviktspopband I mitten av 70-talet.

Men hela skivan andas tveksamhet. För säkerhets skull blir det nämligen lite av både det gamla och nya Fleetwood Mac.
När Christine McVie står bakom micken kan man ana vad som ska blomma ut i framtiden. Det luftiga popsound som senare gjorde Fleetwood Mac. Men med Bob Welch, som fick kicken efter den här plattan, är bandet tillbaka i sina gamla spår.

Vilket man tycker låter bäst är givetvis en smaksak. Men Heroes Are Hard to Find är Fleetwood Macs felande länk, bandets kvastfening, en parentes i historien. De gamla fansen tyckte den var ett svek. De som kom till efter Rumours förstod den inte.

Bob Welch ersattes 1975 av Stevie Nicks och Lindsey Buckingham. Många anser kanske att Fleetwood Macs historia börjar där. 1975 års Fleetwood Mac-album sålde guld med låtar som Rhiannon, Say You Love Me och Over My Head.

Nr: 1268/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar