The Musical Box: Stormwatch är hård och kall

fredag 17 april 2015

Stormwatch är hård och kall

JETHRO TULL – STORMWATCH – 1979

Med det magiska soundet från Warchild och Too Old To Rock´n´Roll, Too Young To Die fortfarande ringande i öronen, kastade jag mig över Jethro Tulls Stormwatch när den kom 1979.
Det är en helt okej LP, men jag blev ändå lite besviken. Borta var det där fräcka bubblande och fräsande soundet. Och Ian Andersons varma och humoristiska glimt i ögat från Heavy Horses var försvunnen.

Stormwatch är hård och kall, det inte bara för Ians nedisade skägg isbjörnen på baksidan av omslaget.

Vad som var värre var att jag saknade kraften från de tidigare plattorna. Ian Anderson verkade ha tappat inspirationen.

Även om han på Stormwatch tog ställning i både miljö- och sociala frågor i låtar som North Sea Oil och Dark Ages, passerar de låtarna bara förbi.

Känslan och passionen hittar jag inte. Stormwatch är dock en avgörande skiva för Jethro Tull. Det är inget av bandets större verk. Men den blev på något sätt en brytpunkt.

Det finns säkert ett och annat ortodoxt Tull-fan som anser att den var bandets epilog.

Det är den sista Jethro Tull-platta där de gamla medlemmarna Barriemore Barlow, John Evan och David Palmer finns med. Dessutom avled basisten John Glascock bara några veckor efter att plattan släppts.

Stormwatch blev därför den definitiva brytningen med tidigare storverk som inte minst Warchild och Too Old To Rock´n´Roll, Too Young To Die.

Nr: 215/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar