The Musical Box: Canned Heat i psykedelians epicentrum

fredag 24 april 2015

Canned Heat i psykedelians epicentrum

CANNED HEAT – ROLLIN´ & TUMBLIN´ - 1972 (1967)

Det här är inget annat än svettig, klistrig blues som tuggar sig in mot hjärtat, gör luften svavelosande kvav och svår att andas. Alla rörelser går i slowmotion och om man till äventyrs försöker sig på att gå några steg känns det som man trampar i luften.
Har du också legat sömnlös om nätterna för att du inte har Canned Heats första LP från 1967 i samlingen?
Det behöver du inte göra länge till. Den här återutgivningen från 70-talet är just den LP:n men med annat namn och annat skivbolag, Sunset Records.

Den går precis lika bra att lyssna på om det ”bara” är musiken du är ute efter. Den här LP:n är lättare att hitta.
När man lyssnar på skivan förstår man att Canned Heat hade något på gång redan från början. Inte nog med att gruppen hade sina självklara rötter i den svarta bluesen, de hade också - vare sig de ville eller inte - med sig en stor portion psykedelia och västkustrock redan från början.

Canned Heat var ett av banden som råkade befinna sig i epicentrum av San Franciscos The summer of love. Den här skivan är från precis den tiden, ett tidsdokument.

Det är kanske inte Canned Heats allra största ögonblick, det skulle komma några år senare med album som Hallelujah, Boogie With Canned Heat och Future Blues. Men musiken är innerlig, kommer direkt från hjärtat och har en så känslig ton att det inte går att vara oberörd.

Nr: 1297/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar