The Musical Box: ”Jag ryser i hela kroppen”

fredag 24 oktober 2014

”Jag ryser i hela kroppen”

CREAM – DISRAELI GEARS – 1967

Den här skivan har jag inte vågat spela på många, många år. Jag ville inte förlora känslan av att det är en fantastisk LP och en musikskatt jag har stående i hyllan. Men det var så klart en alldeles obefogad rädsla. Disraeli Gears är precis så fantastisk, lysande, sagolik som jag kommer ihåg den. Jag ryser i hela kroppen.
Det Eric Clapton, Ginger Baker och Jack Bruce gjorde här måste vara ett av de allra, allra största ögonblicken inom rockmusiken. Jag är rädd för att det här kommer att bli en helt okritisk hyllning...men låt det bli det då...

Den här LP:n är precis så bra som jag kommer ihåg den. Är du inte övertygad, lyssna då bara på de två första låtarna Strange Brew och Sunshine Of Your Love. Äh, jag prickar in några till...Tales Of Brave Ulysses, Dance The Night Away och We´re Going Wrong. Behöver jag säga att det inte finns en enda dålig låt. Och att skivan är alldeles för kort...

Disraeli Gears är från det magiska rockåret 1967 och för dig som inte hört den kan jag berätta att det handlar om psykedelia, bluespsykedelia kan man väl säga.
Och bara för att jämföra plockar vi fram Surrealistic Pillow, Doors två första plattor, Ssssh med Ten Years After och Sgt Pepper...Och okej då, Stones magiska Satanic Majesties Request, den ska också vara med...

Fantastiska, revolutionerande och viktiga rockalbum allihop, utan tvekan. Några av rockhistoriens största hävdar jag. Skivor jag älskar att lyssna på. Och jag påstår att Disraeli Gears är lika bra...minst!

Och skivomslaget är ännu bättre!

Så här har ni – enligt min mening – en av de allra bästa psykedeliska rockplattor som någonsin gjorts. Den har stått i mina hyllor och samlat damm i över 25 år. Men nu vet jag.

Nr: 487/2222

7 kommentarer:

 1. Tack för den du! Jag har haft Sunshine Of Your Love i huvudet hela morgonen och förmiddagen nu. Har du planer på, planerar du att, eller har du recenserat Blind Faith nån gång? Det vore kul att läsa din syn på den platta dom gjorde. Jag har hittills bara hittat lite recensioner via Google.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kallöar jag tajming...
   Nej, Blind Faith har jag inte skrivit om, mest för att jag inte har något med dem...men de står på min "wanted-lista".

   Radera
 2. Med sina tunga bluesbaserade rock kan väl Cream ses som ett slags föregångare till 1970.talets hårdrock. Steget från Cream till Led Zeppelin eller Deep Purple är enligt min uppfattning inte så långt. Men trots att jag alltid haft svårt för hårdrock gillar jag en del av det Cream gjorde, och jag håller med om att detta är en bra platta (även om jag inte rankar den så högt som du uppenbarligen gör).

  Dock en fråga: Vad tusan betyder egentligen titeln? Disraeli kan väl knappast syfta på något annat än den brittiske 1800-talspolitikern Benjamin Disraeli (det är åtminstone den ende Disraeli jag någonsin hört talas om). Och "gears" betyder såvitt jag vet "växlar", i ordets motortekniska betydelse. Hur kan man få ihop detta till något vettigt? Eller är det något slags ordlek som jag inte fattar???

  SvaraRadera
 3. Mer en felsägning än en ordlek.
  Clapton sade att han funderade på att köpa en cykel.
  En kompis sade: en såndär med "disraeli gears".
  Killarna höll på att bryta ihop.
  Kedjesträckare heter ju korrekt, derailleur gears.
  Lite förenklat, Cream är länken mellan Kinks/The Who och Zep och Deep Purple.
  j

  SvaraRadera
 4. Kan någon på allvar gilla en LP med en låt som Mother's lament? Är det en sån grej som att folk kollar på b-filmer bara för att kunna prata om hur dåligt det är?

  Är det inte mer music hall än blues och psykedelisk rockmusik?

  SvaraRadera
 5. Fick Rockn Roll Magazine i fredags stor artikel om Jack Bruce med rubriken "Jack Bruce krämar fortfarande på" och sen då i går så läser man att Jack Bruce avlidit. Trist även för rubriksättaren men tistast för oss Cream fans.

  SvaraRadera
 6. Disraeli Gears är en ordlek ..."a pun on the British prime minister and bicycle derailleurs" "Derailleur gears are a variable-ratio transmission system commonly used on bicycles" ..alltså ett slags växelsystem på cyklar...

  Stuffy

  SvaraRadera