The Musical Box: Sista kapitlet för Flash And The Pan

torsdag 23 oktober 2014

Sista kapitlet för Flash And The Pan

FLASH AND THE PAN – BURNING UP THE NIGHT – 1992

Det här albumet släpptes i liten upplaga på vinyl i Australien. Bara en och annan CD-skiva förirrade sig till Europa. Jag skulle vilja kunna berätta om hur Flash And The Pan med sitt sista album stolt gick under i en helvetesstorm. Men så blev det inte. Detta skepp sjönk utan en krusning nånstans utanför Barriärrevet...
Burning Up The Night fick ingen större uppmärksamhet i Australien. Här i Europa var det förmodligen inte någon enda som ens höjde på ögonbrynen. George Young (äldre bror till Angus och Malcolm) och Harry Vandas långlivade studioprojekt var med denna skiva ett avslutat kapitel.

Men att ens kunna ana några av spår av storheter som Hey S:t Peter, Media Man, Make Your Own Cross eller Captain Beware går inte på denna skiva. Ironiskt nog låter det väldigt mycket eurodisco om Burning Up The Night, tyvärr inte ens särskilt rolig sådan.

Jag nöjer mig med att konstatera att Burning Up The Night är ett album bara för dem som vill vara riktigt nostalgiska, och för den som (av någon anledning) vill ha sin samling med Flash And The Pan komplett.

I stället kan jag väl påminna om att George Young i mitten av 60-talet låg bakom legendariska beatpopbandet Easybeats, som förmodligen är Australiens fräckaste bidrag någonsin till pophistorien.

Att hans båda yngre bröder, Angus & Malcolm, gjort sig en gigantisk förmögenhet på att lira boogierock så det dånar i AC/DC.

Och att George dessutom hade en äldre brorsa, Alexander, som i mitten av 60-talet var med och skapade ett av Londons då coolaste popband, Grapefruit.

Nr: 117/CD

2 kommentarer:

 1. Du skriver: "Ironiskt nog låter det väldigt mycket eurodisco om Burning Up The Night, tyvärr inte ens särskilt rolig sådan."

  Detta föranleder den självklara följdfrågan: Kan du nämna ett enda exempel på "rolig" eurodisco?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, där satte du mig på pottkanten.

   Radera