The Musical Box: Sea Levels egen sydstatsrock

fredag 10 oktober 2014

Sea Levels egen sydstatsrock

Sea Level är ett av de mer udda banden inom southern rock. Bandet mixar sydstatrockens tunga gitarrackord med jazzfusion. Ut kommer en synnerligen udda men fritt kringsvävande musik. Det går knappast att lyssna med bara ena örat. Ibland är Sea Level som en tågkupé full med galningar på rymmen, som en suddig svartvit bild. Men oftast är det tillbakalutat och stadigt.
Bandet bildades 1976 som ett hobbyprojekt inom Allman Brothers, men AB-medlemmarna lämnade snart samarbetet för att låta Sea Level stå på egna ben. Sea Level existerade fram till 1981 och hann under den tiden ge ut fem LP-skivor, Cats on the Coast från 1978 är kanske den mest kända.

Här är kopplingen till Allman Brothers ganska tydlig och rak. Låten That´s Your Secret blev en mindre hit. Samtliga skivor är utgivna på Capricorn, utom bandets sista, Ball Room, som gavs ut av Arista.

Sea Level (1977)
En läcker debut full av överraskningar. Chuck Leavell är på riktigt spelhumör och levererar den ena kanonlåten efter den andra. Helt klart Sea Levels bästa album, smart, innovativt och roligt.
Cats On The Coast (1977)
Efter en tveksam start växer den här skivan, men inte till samma nivå som debuten. Ändå är det kanske Sea Levels mest välkända platta. Här finns bland annat bandets enda hitlåtar, That´s Your Secret och Had To Fall.
On The Edge (1978)
Nog försöker Sea Level alltid, men med On The Edge börjar bandets väg utför. Inte dåligt alls, men väldigt radioanpassat och mainstrem.
Long Walk On A Short Pier (1979)
När inspelningen var klar drog skivbolaget Capricorn öronen åt sig. Den här plattan ansågs vara för dålig att ges ut i USA, och släpptes först bara i Europa och Kanada. Sea Level sparkades ut från Capricorn.
Ball Room (1980)
Ett försök till revansch, men det blir bara så där. Visserligen mycket tuffare och rockigare än de två föregångarna, men blek och fattig på nyanser. Efter den här skivan lägger Sea Level av och Chuck Leavell tar ”jobb” i Rolling Stones och hänger med på en rad världsturneér ihop med Jagger och pojkarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar