The Musical Box: Springsteen, en akustisk gitarr och munspel

tisdag 14 oktober 2014

Springsteen, en akustisk gitarr och munspel

BRUCE SPRINGSTEEN – NEBRASKA - 1982

Nebraska, behövde världen verkligen den skivan? Nej, inte alls. Bruce Springsteen var ingen Bob Dylan och amerikanska folksångare, countrystjärnor och allehanda andra tolkare av americana fanns det gott om redan 1982.
För dig som inte hört storyn om Bruce Springsteens album Nebraska var det så här. Skivan blev 1982 en enorm överraskning för alla. Albumet innan hette The River och var en ganska tuff rockplatta. Men här var det något helt annat, bara Bruce Springsteen, en akustisk gitarr och ett munspel.

Det sägs att The Boss var på väg att färdigställa ett nytt rockalbum då han bestämde sig för stanna och helt enkelt använda sig av demotejperna i stället. Det blev Nebraska. Om det var bra eller dåligt kan man alltid diskutera.
Men, för det finns nästan alltid ett sådant, 1982 behövde kanske världen den här skivan ändå. Det hänger dock inte på musiken. Det handlar i stället om texterna. För Springsteen hittade nya ämnen för sina folksånger, Vietnamkriget, det spelgalna Atlantic City och andra 1982 mer aktuella ämnen. Det var intressant då, men tyvärr en belastning nu.

Det finns ett men till, som kanske räddar Nebraska till eftervärlden ändå. Till skillnad från Springsteens tidigare album finns det i Nebraska en känslig ton och innerlighet åtminstone inte jag hade upptäckt hos The Boss innan.

Det känns som han verkligen tror på det han sjunger. Och den sidan av Bruce Springsteen var ny 1982. Med tanke på det är kanske Nebraska en ”viktig” skiva ändå.

Nr: xxx/2222 (borttagen ur samlingen)

1 kommentar:

  1. Jag är i vanliga fall ingen vän av den akustiska folkrock-tradition som har sina rötter hos Bob Dylan. Jag brukar tycka att genren är olidligt trist. Men just Springsteens "Nebraska" gillar jag faktiskt. Kanske är plattan verkligen bra i sin genre, eller kanske beror min inställning på att jag köpte skivan när den var ny, och att jag då befann mig i en formbar ålder i fråga om musiksmak. Jag har, hur som helst, behållit skivan i samlingen, och jag är fortfarande svag för framför allt titelspåret och "Highway patrolman".

    SvaraRadera