The Musical Box: Trendkänslig...men rätt bra ändå

torsdag 2 oktober 2014

Trendkänslig...men rätt bra ändå

MANFRED MANN´S EARTH BAND - MANFRED MANN´S EARTH BAND - 1972

Folk med finare smak rynkar säkert på näsan åt att Manfred Mann´s Earth Band gav sig på dylanlåten Please Mrs Henry 1972. Det finns nog en och annan som skulle betrakta det som ett mordförsök.
Men jag gillar av nån anledning Manfred Manns version. Till och med så mycket att jag nästan skulle kunna påstå att den är bättre än originalet...
Nää, där tog jag väl i. Det Manfred Mann gör med låten är okej. Jag nöjer mig med det.

Please Mrs Henry finns på den här allra första plattan med Manfred Mann´s Earth Band. Där finns en låt till jag går igång rätt rejält på, Jump Sturdy. Men det är kanske mest för att jag tycker Manfred är rätt modig när han vågar sig på Dr John.

Men modig är kanske det sista ordet man ska använda när det gäller den här skivan. Trendkänslig och lite halvfeg ligger nog mer rätt. För säkerhets skull kör nämligen Earth Band hela registret.

Här finns en hitlåt, Randy Newmans Living Without You, här finns både bluesrock, pop och till och med gospel. Här finns också bandets första försök att lira progressiv rock, instrumentala Sloth, som dock inte blir särskilt lyckad...

Nu kanske ni tror att jag inte gillar den här skivan. Det är helt fel. Jag tycker faktiskt att det här är ett av Earth Bands allra bästa album.

Framför allt är den rockigare än det mesta de gjorde senare. Dessutom trivs jag med alla musikstilar bandet ger sig på här. Det funkar rätt bra faktiskt – och blir ganska kul – även om det är mer rock än prog. Och det finns nog ingen som kan anklaga Manfred Mann för att ha varit en trendsättare.

Nr: 347/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar