The Musical Box: Skramlig garagerock 16 mil från Mexiko

onsdag 15 oktober 2014

Skramlig garagerock 16 mil från Mexiko

TWENTIETH CENTURY ZOO – THUNDER ON A CLEAR DAY – 1968

En återutgivning från senare år kallade Twentieth Century Zoo tillbaka från obskyritetens mörka källarvalv. Innan dess var den här LP:n från lilla L.A-bolaget Vault nästan omöjlig att hitta.
Jag har sett den i original vid ett tillfälle, hos Mauritz på Record Service i Jönköping. Närmare än så har jag aldrig kommit.
Även återutgivningen, från Radioactive Records, är numera svår att få tag på. Därför fick det bli en bildskiva, beställd från USA.

Twentieth Century Zoo är skramlig garagerock från det sena 60-talet, extremt mycket fuzzgitarr, psykedelia. Lägg också till både blues och en gnutta soul. En jämförelse med Roky Ericksons 13th Floor Elevator känns inte alls fel, även om jag tycker att Twentieth Century Zoo har ett mer varierat och (om möjligt) mer irriterande sound.
Bandet kommer från Phoenix i Arizona, 16 mil från mexikanska gränsen, USA:s varmaste tätbefolkade stad med medeltemperatur på 40 grader under sommaren. Kanske är det detta stekheta subtropiska klimat som gjorde att Twentieth Century Zoo, med ökensanden svidande i ögonen, hade något desperat i sitt uttryck.

Låtnamnen är korta; Bullfrog, Rainbow, Love In Your Face.
Men låtarna är långa, Twentieth Century Zoo drar ut och tänjer dem till det yttersta, låter fuzzgitarren ta över, lutar sig tillbaka och följer med i Blues With A Feelin´, ett Canned Heatskt bluesjam som täcker mer än halva b-sidan och är skivans mest okontrollerade spår. Sånt gillar jag.

Så för min del är det okej, men inte helt tillfredsställande, att ha Thunder On A Clear Day som bildskiva, en av få bildskivor i min samling.

Nr: 1781/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar