The Musical Box: Petty tillbaka till Full Moon Fever

lördag 18 oktober 2014

Petty tillbaka till Full Moon Fever

TOM PETTY – HIGHWAY COMPANION – 2006

Highway Companion skulle kunna sorteras in i kategorin ”har-man-hört-en-har-man-hört-alla”. Det luktar 80- och 90-talspop lång väg, och demonproducenten heter Jeff Lynne. Men eftersom det är en platta med Tom Petty håller inte det resonemanget. Den är så klart mycket bättre än så, Tom Petty gör alltid bra grejer.
Jag kan dock inte påstå att Highway Companion är någon större favorit. Här finns visserligen massor av bra poplåtar. Och jag är helt övertygad om att dem som gillade Traveling Wilburys och Pettys superstorsäljare Full Moon Fever i slutet av 80-talet får något nostalgiskt i blicken när de hör den här skivan.

Highway Companion, 27 år senare, känns som en direkt fortsättning på de skivorna. Det är där min invändning kommer.
Mitt inputkonto vad det gäller den sortens stråkförsedda och lätt pompösa arrangemang blev nämligen övertrasserat redan i början av 90-talet. Jag har helt enkelt tröttnat.

Den som kan sin Jeff Lynne vet att hans sound som producent är synnerligen karaktäristiskt och lätt att känna igen. Men för min del hör det soundet till 80-talet, inte 2006. Av den anledningen är jag lite besviken på Highway Companion.

Men å andra sidan är Tom Petty en hantverkare som kan sina grejer. Det finns en rad låtar på albumet som är rent av lysande; Saving Grace, Square One, Damaged By Love...bara för att nämna några.

Tom Pettys säregna känsla för bra pop har inte svikit honom den här gången heller. Men för min del hade jag hellre hört de låtarna i lite enklare arrangemang, som det han gjorde på magiska Wildflower (1994). Eller varför inte med muskulösa The Heartbreakers som uppbackning.

På den här skivan, som är ett soloalbum av Petty, finns endast gitarristen Mike Campbell med.

Nr: 75/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar