The Musical Box: Randy Bachman och Noah

söndag 19 oktober 2014

Randy Bachman och Noah

NOAH – PEACEMANS FARM – 1972

Randy Bachman, gitarrbusen i Bachman Turner Overdrive, Guess Who och Brave Belt har en lång lista över skivor han gjort. Men en skiva finns inte med i den raden, som nog borde göra det, popbandet Noahs album Peacemans Farm.
Bachman var dock inte med i bandet, han producerade plattan. Men gitarr spelar han här ändå. Vår vän Randy har hoppat in och lirar på nästan varenda låt.

Den som hört BTO eller nån annan av Bachmans album vet att hans gitarrsound är ganska speciellt. Han förklarade det där i en intervju för länge sen, då han berättade att det första instrument han lärde sig spela var violin. När han sedan bytte till gitarr fanns sättet att tänka från fiolspelandet kvar.

Och när man lyssnar på hans gitarr kan det nog vara så. Randy Bachman spelar hårdrocksgitarr som det vore en fiol. Det är spännande. Där får BTO´s gamla hårdrockplattor en ny dimension...

Men när Bachman gör det tillsammans med ett band som Noah blir det faktiskt lite konstigt. Noah hör inte till de jättestora. Ett kanadensiskt popband, med dragning åt amerikansk västkustpop.

I sina bästa stunder låter väl Noah lite åt Crosby, Stills, Nash & Young-hållet. Eller tänk dig Paul Simon-låtar kompade med tung hårdrocksgitarr, med en touch av violin.

Så där nånting låter ett par av låtarna på Peaceman Farm-albumet. Resten är stämsång och trallpop. Visst är det kul att höra Randy Bachman riva av sina solon, men inte i de låtarna.

En hit blev det tydligen, låten Peacemans Farm, vilket helt och hållet var Bachmans förtjänst. Det är en av låtarna där han drar på som allra mest...

Nr: xxxx/2222 (utrensad ur samlingen)

2 kommentarer:

  1. För någon dag sedan skrev jag i en kommentar här att jag inte är intresserad av de mera hårdrocksbetonade plattor du ibland skriver om. Men när jag läste denna text slog det mig att jag i samlingen har "Not fragile" med Bachman Turner Overdrive, en skiva som hängt med sedan barndomen. Jag var nog bara 9 - 10 år gammal när jag fick den. Jag minns att jag gillade hitlåten "You ain't seen nothing yet" och ett annat spår som - om jag minns rätt - hette "Sledgehammer".

    Jag tror det är dags att höra hur den plattan låter många år senare. Den är med säkerhet inte spelad på minst 20 år. Ska bli kul att se vad jag tycker om den nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. He, he, det är en riktigt bra skiva det...åtminstone var den det på 70-talet. Men det är inte så mycket hårdrock som man tror.

      Radera