The Musical Box: Cykelsemester på Gotland

tisdag 11 april 2017

Cykelsemester på Gotland

ULF LUNDELL – TÖRST - 1976

Sommaren 1978 tog vi båten till Gotland, jag och två kompisar. Vi skulle göra den där cykelsemestern alla gjorde på den tiden. Samma resa som Ulf Lundells Jack och hans polare gjorde.
Och går en stund på jorden sjöng i öronen när vi trampade ner mot Tofta strand. Det var då jag lärde mig lägga in snus utan att hoppa av cykeln. Det här var långt innan portionssnuset, så det var en balansakt i den högre skolan.

Det var också då jag fick lära mig att kexchoklad och en liter filmjölk är en alldeles lagom väl avvägd frukost, att det finns ohyggligt många kyrkor på Gotland, att Roma fanns på riktigt och inte var påhittat samt att det är bra om tältdukar är impregnerade mot väta. Det här var nämligen innan alla de där moderna fibermaterialen som ”andas” av sig själva fanns.
En vecka tog cykelturen, i motvind, ösregn och uppförsbackar. Vi kom till Klintehamn, Fårö och Ljugarn. Det blev knappast den resa vi tänkt oss, men vi kände oss ändå lite som Jack och polarna när vi på hemresan satt på oskarshamnsbåtens däck och siktade Blå jungfrun vid horisonten.

Och går en stund på jorden var den första Ulf Lundell-låt jag hörde. Det här var på den tiden man lyssnade på radio, så jag hade den länge inspelad på kassettband innan jag köpte LP:n, Törst.

Lundell var på den tiden den stora hjälten och enda sanna rockpoeten före alla andra. Törst, Lundells andra album var stor poesi.

Så här 35 år senare är det en Lundell-platta jag fortfarande kan lyssna på med stor behållning, även om låtarna knappast handlar om de mest positiva sakerna i livet.

Upptäckte dock att Cobra Rax, Jag vill ha ett lejon, USA och Våren närmar sig city är låtar jag märkligt nog mer eller mindre kan texterna utantill nu för tiden också.

Nr: 43/2222

2 kommentarer: