The Musical Box: Trespass visade vägen

lördag 15 april 2017

Trespass visade vägen

GENESIS – TRESPASS – 1970

Jag kan inte låta bli att gilla Trespass, Genesis andra album och första progrock-LP. Den är inte fulländad, som Selling England By the Pound eller Foxtrot, men den visar en sak, Peter Gabriels talang.
Trespass kom redan 1970 och är Genesis första trevande steg på progrockscenen. Det är inte alls någon dålig debut. Visst är det långa delvis tunga stycken, ofta också ganska monotona. Men flera av låtarna håller hög klass, Dusk, Visions Of Angels och White Mountain tycker jag om, men The Knife är skivans höjdpunkt.

Det är en av få låtar där Genesis i det närmaste lirar hårdrock. Ett nio minuter långt inferno som Gabriel håller ihop med bländande lätthet. The Knife är utan tvekan en av Genesis allra bästa progrocklåtar, även om den var tidig.
Det kunde dock varit bättre. Ljudet är inte lika kristallklart krispigt på de skivor som skulle komma sen. Man slås också av bandets något oslipade instrumentteknik (det var snällt sagt, egentligen menar jag att de inte kan). Säga vad man vill om Genesis, men några musikaliska virtuoser var de inte vid den tiden, utom Peter Gabriel förstås.

Det är det ursprungliga Genesis som spelar på Trespass. När bandet slog igenom på allvar året efter med Nursery Cryme var gitarristen Anthony Phillips utbytt mot Steve Hackett och trummisen John Mayhem fått lämna plats för Phil Collins.

Det blev bättre då. Trespass är därför ingen milstolpe. Men den stakade ut vägen...som det så fint heter.

Nr: 452/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare (se länk), men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar