The Musical Box: Romantisk och storslagen

söndag 9 april 2017

Romantisk och storslagen

GENESIS – FOXTROT – 1972

Foxtrot är inte den där självklara partyskivan, tvärtom. Men när man börjar gräva sig ner i Genesis skivproduktion hamnar man till slut där. Risken är att man blir där länge. Foxtrot är både fascinerande och krävande.
Foxtrot är ett av Genesis riktigt stora album och exakt så där spännande som man förväntar sig. Det uppfyller alla förväntningar och lite till. Men det är inte på något sätt givet. Foxtrot kräver en hel del.

Det var under det tidiga 70-talet Genesis och Peter Gabriel stod som allra högst.

Albumet kom 1972 och följer samma recept som genombrottet 1971 med Nursery Cryme. Ett antal långa riktiga maratonlåtar.


På Foxtrot finns Genesis allra längsta; Supper´s Ready, som tar upp nästan hela b-sidan. En låt som nog kan tänkas är Gabriels syn på jordens undergång, en av låtens sju delar heter dessutom Apocalypse in 9/8.
Hela sviten är värd att lyssna på. De sju delarna i Supper´s Ready är tillsammans en vindlande berättelse och musiksaga, där Gabriel verkligen vill berätta något. Det är vackert, romantiskt, seriöst och storslaget. Det kanske låter pretentiöst, men är både imponerande och dessutom roligt.
Watcher Of The Skies och Get ´em Out By Friday är mina två favoritlåtar från förstasidan. Okej, det är långa stycken, som ibland kanske nästan känns tråkiga. Men bortser man från det är Foxtrot bländande.

Nr: 776/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar