The Musical Box: En ursäkt till Us

söndag 2 april 2017

En ursäkt till Us

PETER GABRIEL – US – 1992

Peter Gabriels album Us lyssnade jag aldrig på. Eller så här. Jag lyssnade på Steam, insåg att den gick precis i samma stil som So, vilken jag inte gillade alls, och ställde därför undan den.
Nu tänker jag passa på att be Us om ursäkt för den behandlingen. Jag har tänkt om, men framför allt lyssnat på skivan på allvar nu...25 år senare, he, he...

Us är en bra skiva. En av Gabriels bättre. Så här gick det till. Us var en av de sista LP-skivor jag skaffade på 90-talet. Jag köpte den snorbilligt eftersom en filur som beställt LP:n inte hämtat ut den.

Det var ett av de första album som först kom ut på CD och sedan gavs ut på vinyl i liten upplaga. Alla låtarna fick inte plats på en LP, därför blev det en dubbel, en gles visserligen, på en sida är det bara två låtar, Steam och Only Us. Det var den sidan jag lyssnade på 1992.
När jag för en tid sedan sedan plockade fram skivan igen insåg jag att jag aldrig spelat den andra skivan. Och att ha en ospelad skiva går ju inte. Så den hamnade på skivtallriken fortare än man kan säga Selling England By The Pound.

Och.

Jag kan väl säga så här. Us kom ut sex år efter So och visst finns det en hel del likheter. Det är ungefär samma typ av pop. Men Gabriel är så mycket bättre på Us. Låtarna är betydligt starkare och framför allt har han hittat tillbaka till sitt experimenterande med sound och rytmer, även om han inte är i närheten av det han gjorde på det tidiga 80-talet.

Men det gör Us till en riktigt spännande platta. Digging in the Dirt och Come Talk to Me är mina favoriter just nu. Men det finns säkert mer att upptäcka. Att göra ett sånt fynd i sin egen skivsamling är inte det sämsta. Skivan är dessutom som ny.

Nr: 1171/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar