The Musical Box: En son till en rysk prins

lördag 22 april 2017

En son till en rysk prins

SAILOR – SAILOR – 1974

Jag vet att det finns ganska många gamla vinylsamlare som ser med ganska stor tveksamhet på de här gossarna, vissa påstår att det var maskeradkläder och att det i sin tur passade väldigt bra till de låtar de gjorde.
Jag har dock denna LP i samlingen. Till mitt försvar vill jag dock säga att det är den enda med Sailor och deras första. Du hittar inte låtar som Glass Of Champagne, Girls Girls Girls eller Stiletto Heels i min samling. Det är av nostalgiska skäl Sailors första skiva finns i min samling. Och delvis också för att man nog ändå borde kunna erkänna Georg Kajanus som en tämligen seriös musiker.

Men när Sailor hamnade i klorna på skivbolagen fanns inget att göra. Det hjälpte inte att Georg Kajanus var son till en rysk prins, hade en mamma som var erkänd konstnär och i några släktled längre tillbaka hittade den finske kompositören Robert Kajanus.

Georg spelade 12-strängad gitarr och Nickeloedeon (en egen uppfinning som kombinerade piano, syntar och klockspel). Sailor blev ändå ett sött tuggummiband. Eller snarare sirap, en biprodukt vid sockerraffinering.
I min popvärld i mitten av 70-talet är Sailor en parentes. De var kul ungefär lika länge som en decemberdag. Dessa brittiska popsjömän simmade i mitten av 70-talet omkring i något slags ingenmansland mellan pop och schlager.

Oss emellan har jag dock vid något tillfälle plockat fram bandets första platta. Den är hyfsat opolerad och lite ruffigare än de som skulle komma senare. Det finns en del låtar jag gillar. Traffic Jam blev en hit 1974 och den enda låt på debutalbumet som en och annan gammal P3-lyssnare kommer ihåg nu för tiden, möjligtvis i konkurrens med Josephine Baker.
På uppföljaren Trouble från 1975 finns gruppens mer kända låtar A Glass of Champagne och Girls, Girls, Girls. Sailor hann med ytterligare tre album innan det splittrades 1978.

Nr: 1516/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar