The Musical Box: Upp och ner i showbiz

onsdag 19 april 2017

Upp och ner i showbiz

GASOLIN – GÖR DET NOGET – 1977

Det går upp och ner i showbiz” konstaterade gasolingitarristen Franz Beckerlee, när han tre månader efter bandets splittring stod i kö utanför ett socialkontor i Köpenhamn.
Det måste varit en märklig situation för honom. 1978 var Gasolin ett av de mest hyllade banden i Norden, inte minst i Sverige. Plattan Gör det noget kom 1977 och slog stenhårt också hos oss i Sverige.

Många minns säkert den här skivan som den första de hörde med Gasolin. Tidigare kände möjligtvis hårdrockfans i nordvästra Skåne till de danska rockhjältarna.
Gasolin var spännande, och lite exotiska. Kim Larsen var en, på sitt sätt, charmig och karismatisk sångare. Franz Beckerlees jazzgitarr gav bandet en rymd och bredd som inte många andra klarade av på den tiden.

Gör det noget är en mångsidig platta. Det bedste til mig og mine venner, Get on the Train och Bob-Shi-Bam är tung gitarrock. Laenges hjem och December i New York är finstämda ballader, medan Strengelegen och Smukke Möller har sina rötter i dansk folkmusiktradition. Vid sidan av Gas 5 och Efter endnu en dag är Gör det noget en av Gasolins bästa skivor.
Efter en lång tids grälande om bandets musikaliska inriktning splittrades Gasolin 1978. Det var då Franz Beckerlee fick känna på upp- och nergångarna i showbiz och han hittades i den där kön utanför socialkontoret.

Nr: 88/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar