The Musical Box: Det kan ju inte vara dåligt...

onsdag 1 november 2017

Det kan ju inte vara dåligt...

AUNT MARY – LOADED – 1972

Jag gillar den knastertorra gitarren och de fläskiga riffen, även om det norska Aunt Mary gör här inte är särskilt originellt. Loaded är en kul platta, troligen mest för att är så oväntat att Aunt Mary slog till med ett hårdrockalbum mellan en folkrockplatta och en med progressiv rock. Men inte särskilt spännande egentligen...
Loaded är en helt okej hårdrockplatta med en rad ganska typiska hårda 70-talsrockers mixat med en och annan ballad. Men att påstå att det är ett särskilt intressant eller ”viktigt” norskt rockalbum kan jag inte hålla med om.

Det är möjligt att det är så, men det finns andra norska band som gjorde mer spännande skivor vid den här tiden. Jag är nog beredd att hålla med de kritiker som menar att Loaded är Aunt Marys svarta får och minst intressanta album.
Aunt Marys karriär var kort men intensiv och satte spår i norsk rockmusik, där Loaded är undantaget. Bandet inledde 1971 med en fräck debutskiva där influenserna från folkrock och inte minst Jethro Tull var påtagliga. I min mening är den skivan Aunt Marys bästa album. Men bandet fortsatte inte på det spåret utan hamnade med Loaded sen i hårdrock 1972.

Till tredje och sista albumet bytte Aunt Mary ännu en gång väg och blev med Janus plötsligt ett av Norges mest spännande progressiva rockband, en skiva fullt jämförbar med Ruphus New Born Day och till och med Junipher Greens magiska Friendship. Det är för detta album Aunt Mary fortfarande nämns med stor respekt bland gamla progheads.

Men å andra sidan fick Aunt Mary en hel del andra fans tack vare Loaded. Bandet uppskattas numera av allt från gamla hårdrockare och proggare till folkrockkännare. Och det kan ju inte vara dåligt, även om det är av olika anledningar.

Nr: 249/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar