The Musical Box: Genuin sydstatsrock från 70-talet

fredag 24 november 2017

Genuin sydstatsrock från 70-talet

LYNYRD SKYNYRD – NUTHIN´ FANCY – 1975

Det finns dem som påstår att Saturday Night Special är den hårdaste låt Lynyrd Skynyrds någonsin spelade in. Nja, det kan jag väl inte hålla med om helt, men det är en hårdrockande låt för att vara ett sydstatsband från mitten av 70-talet.
Vad jag däremot håller med om att det är den bästa låten på Nuthin´ Fancy. Vad Lynyrd Skynyrds tredje LP saknar är nämligen hitlåtar. Dem som inte gillar skivan menar därför att den är lite för slätstruken och tråkig. Det beror säkert på att de jämför den med skivan innan Second Helping, den med Sweet Home Alabama. Och en sån platta är det ju svårt att konkurrera med.

De som gillar Nuthin´ Fancy, vilka är betydligt färre men förmodligen har lyssnat mer på skivan, säger i stället att detta album inte behöver några hits, att det klarar sig bra ändå. Skivan är så varierad och ett alldeles lysande exempel på bra genuin sydstatsrock från mitten av 70-talet.
Jag har kommit fram till detta. Lynyrds Skynyrds första LP tycker jag bäst om. Mest för att den är så opolerad och rå. Inte på något sätt rumsren. Second Helping får stå kvar i min samling på grund av Sweet Home Alabama, men är inte nån skiva jag spelar särskilt ofta nu för tiden.

Den är lite för präktig, som om Lynyrd Skynyrd blivit lite rädda för sin egen storhet och försökt spela in ett album som alla skulle kunna uppskatta. Nuthin´ Fancy är däremot helt kompromisslös.

Lynyrd Skynyrd går tillbaka till sina sydstatsrötter från första skivan, men har utvecklat sitt sound ganska ordentligt. Framför allt har de blivit bättre musiker och vågar dessutom experimentera lite. Det är därför jag gärna lyssnar på underskattade Nuthin´ Fancy även idag.
Vad det gäller låtarna får jag dock hålla med kritikerna, bra sådana är vad som saknas på skivan. Men å andra sidan gjorde sig aldrig Lynyrd Skynyrd kända som några större låtskrivare. Sweet Home Alabama och Freebird hör till kategorin ”plötsligt-händer-det”. Men för ett sånt här band är det inte de kvaliteterna jag tycker man ska leta efter. Det är mer känslan och själva upplevelsen av deras musik som blir viktig. Och det har Nuthin´ Fancy massor av.

Nr: 264/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar