The Musical Box: Live Licks – trots allt ett lysande livealbum

måndag 20 november 2017

Live Licks – trots allt ett lysande livealbum

ROLLING STONES – LIVE LICKS – 2004

Stones tog sitt välbeprövade recept att först ge ut ett studioalbum, därefter lång turné och därefter ett obligatoriskt livealbum till en helt ny nivå när Live Licks släpptes 2004. det var första gången de gav ut en liveplatta efter att ha släppt ett samlingsalbum, Forty Licks.
I och med det nådde återvinning och second hand inom populärmusiken i en ny nivå. Att sno ett och annat riff, en textrad eller att ge ut egna samlingsalbum i tid och otid var inget nytt i början av 2000-talet. Men med Live Licks lyckades företaget Rolling Stones återanvända sina gamla alster dubbelt upp. Och kunde dessutom kamma in en bra slant på det.

Ingen ska heller tro att uppdelningen av låtarna på de två skivorna är en tillfällighet eller en snygg gest till fansen.

På första CD:n hittar man nämligen bara gamla stonesklassiker som Paint It Black, Satisfaction och Brown Sugar – den perfekta skivan för en genomsnittlig musiklyssnare utan direkt intresse för Rolling Stones.

Den andra CD-skivan innehåller låtar som kräver mer ingående stoneskunskaper; When The Whip Comes Down, Worried About You och andra saker som aldrig figurerat särskilt högt på hitlistorna.

Skillnaden är så stor att ingen skulle reagerat om det i stället för en CD hade släppts två. Men så gjordes inte. Högst sannolikt av den anledningen att det fanns mer att tjäna på en dubbel-CD en två enkelalbum.
Oavsett hur mycket pengar multimiljonärerna Stones drog in på Live Licks måste man ändå erkänna att det är ett lysande livealbum. Att de redan 2004 rejält rynkiga gossarna fortfarande kunde riva av feta riff, lira skiten ur varenda rocklåt och dessutom göra det ohyggligt charmigt går inte att missa.

Musikmaskinen Rolling Stones rullade även 2004. Bästa låtarna hittar jag på andra CD:n; Can´t You Hear Me Knocking, When The Whip Comes Down och Everybody Needs Somebody To Love, en duett med Solomon Burke.

Nu är Live Licks givetvis inget Get Yer Ya-Ya´s Out. Det finns ingen bättre liveplatta med Stones än den, och kommer aldrig att finnas. Men Live Licks når nästan dit, nästan. Alla låtarna är hämtade från bandets årslånga världsturné 2002-2003. Man kan nog se det som en Greatest Hits från den turnén, Licks Tour.

Nr: 97/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar