The Musical Box: Förvirrat av Black Oak Arkansas

tisdag 14 november 2017

Förvirrat av Black Oak Arkansas

BLACK OAK ARKANSAS – BALLS OF FIRE – 1976

Jim ”Dandy” Mangrum ändrade sin sångstil till den är skivan. Men efter en lång rad tveksamma album blev inte heller Balls Of Fire särskilt lyckad, utan ännu ett förvirrat album av Black Oak Arkansas.
Man kan förstå att Black Oak Arkansas sökte efter något som de aldrig hittade. Efter succéalbumet High On The Hog 1972 försökte bandet hitta tillbaka, men lyckades aldrig. Det räcker nästan med att lyssna på Dandys röst för att förstå det.

I en del låtar går han till attack som om det vore det sista han gjorde i livet. På andra har han skaffat sig ett konstlat uttryck som närmast för tankarna till opera...för att sen försöka låta som Gregg Allman eller Dickey Betts.
Bandet använde sig också av den beprövade idén att damma av en gammal hitlåt för att på sätt ta sig upp på hitlistorna igen. Det var nämligen framgångsreceptet på High On The Hog där LaVern Bakers låt Jim Dandy blev Black Oak Arkansas väg tll framgången.

Den här gången är det Bob Segers Ramblin´Gamblin´Man och Jerry Lee Lewis gamla rock´n´rollklassiker Great Balls Of Fire som dammats av.

Det var de låtarna som fick mig att skaffa skivan trots att jag egentligen vid det laget tröttnat på Jim ”Dandy” Mangrums tramsande som inte längre gick att ta på det allra minsta allvar.

Jag kan inte påstå att nån av coverlåtarna gjorde att mitt intresse för Black Oak Arkansas blev större. Tyckte inte att nån av dem var särskilt intressant eller att Black Oak Arkansas tillförde något nytt.

Det är också det jag tycker är problemet med hela den här LP:n. Balls Of Fire kändes dammig och daterad redan första gången jag hörde den.

Nr: ingår inte i samlingen, utrensad.

2 kommentarer:

  1. Vadå sökte efter något som de aldrig hittade? De hittade Ruby Starr, en av de bästa rocksångerskorna någonsin! Eller det kanske var tvärt om, det var hon som hittade dom, hur som helst... Du borde lyssna på Black Oak Arkansas album som de gjorde tillsammans med Ruby Starr (Constance Henrietta Mierzwiak)"Ruby Starr & Grey Ghost" 1975 och "Scene Stealer" 1976. Den tjejen har (hade) en sångröst så nackhåren reser sig!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har säkert rätt, jag har aldrig hört de skivorna du berättar om. Men det ska jag göra nu, tack för tipset!

      Radera