The Musical Box: David Bowie som popstjärna

lördag 6 juni 2015

David Bowie som popstjärna

DAVID BOWIE – THE WORLD OF – 1970

1974 svor jag i floder och åkallade alla mörka makter efter att jag lyssnat på då min nyinköpta skiva The World Of David Bowie. En skiva som då var väldigt lockande för en 14-åring som precis upptäckt David Bowies glittrande glamrockvärld.
Skivomslaget lovade ännu mer. En sagolik bild på Bowie mitt i rampljuset. Att jag inte kände igen en enda av låtarna på baksidan av konvolutet störde mig inte när jag krampaktigt höll i skivan i affären. Det kändes bara spännande med nya grejer...

The World Of David Bowie har inte det minsta med glamrock att göra. Skivan är från 1970 och är i princip en återutgivning av David Bowies första soloalbum från 1967, 10 av de 14 låtarna kommer från detta tidiga album.

De övriga är ännu äldre saker. Musik från en tid när David Jones, under namnet David Bowie, försökte sig på en karriär som lättviktig popstjärna. Men det var först när Space Oddity*-skivan slog ner som en bomb 1969 som David Bowie blev glamrockhjälte.

Men tillbaka till The World Of...som jag nu för tiden inte alls svär och kastar några glåpord åt. I stället tycker jag det är ett ganska trevligt tidsdokument över en världsartist.

David Bowies tidiga år som popartist har väl knappast gett honom några större applåder. Men det finns faktiskt ett par rätt bra låtar. Love You Til Tuesday, Uncle Arthur och Sell Me A Coat, för att nämna några.

Helt säkert hade han lyssnat in sig både på Kinks och Beatles innan de låtarna spelades in...

Nr: 1324/2222

* David Bowies andra album, som gavs ut 1969, fick i sin första upplaga precis som debutskivan namnet David Bowie. Det var först när RCA gjorde en återutgivning av albumet 1972 som det fick namnet Space Oddity.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar