The Musical Box: Roligt Rockigt Fyndigt

söndag 14 juni 2015

Roligt Rockigt Fyndigt

KIM LARSEN – 451023-0637 – 1979

Ahh, vilket fantastiskt album det här är! Det roligt, det är rockigt, det är fyndigt och det finns massor av bra låtar...
Några exempel:
Rockpsalmen 682A
Underfundiga Blip-båt (med Linda Fries som er kold som is...)
Köp bananer
Tutta (rosenbarn)
Dylanska Forever Young
Fläskiga Monkeymand och snygga avslutningen med De blå sirener.

Det finns de som menar att 451023-0637 är Kim Larsens allra bästa album. Det är möjligt. Det är i vilket fall som helst hans första efter Gasolins officiella splittring*.
Det var också en LP som delade folk i två läger. De som fortfarande hade Gasolins tunga muller vibrerande i trumhinnorna tyckte väl att Kim Larsen gått lite väl långt. Sen fanns det såna som jag, som bara älskade skivan.

Men jag har ett svagt minne av att jag på den tiden inte gärna spelade skivan i ”offentliga sammanhang”. 451023-0637 kunde röra upp oanat okontrollerade känslor, speciellt hos dem som hellre spelade Gas 5 och Rabalderstraede...

Och eftersom det nämns i varenda text som skrivits om den här skivan...451023-0637 är Kim Larsens personnummer. Skivan heter i Danmark 231045-0637 eftersom de i Danmark har vänt på siffrorna (eller om det är så att vi har vänt på det i Sverige). Den danska skivan finns både med denna svenska omslagsbild och en annan.

Nr: 1299/2222

* Men det är inte Kim Larsens första soloalbum. 1972 spelade han in Vaersgo då det var kris i bandet och 1977 kom Kim Larsen og Yankee Drengene, en skiva på engelska. 1978 spelade han in live-LP:n Starfuckers tillsammans med Stig Möller.

3 kommentarer:

 1. Jag gillar Gasolin', men nog vore ett (högst teoretiskt) val mellan Kim Larsen på egen hand, och resten av bandet utan Kim, enkelt. Tyckte inte Gasolin' var så himla duktiga på att Rocka, egentligen... ganska osvängigt och o-hårt när man misstänker att det var meningen att det skulle vara svängigt och hårt. Det är låtarna, sångmelodierna och sången som jag gillar.

  Och med tanke på att Kim Larsen inte haft några problem att skriva underbara melodier på egen hand så var det förmodligen så att det också var han som stod för det mesta av det jag gillar med Gasolin'.

  (Ett lite omständligt sätt att försöka förmedla att även jag älskar denna skiva, och verkligen inte skulle försökt sätta på Rabalderstraede istället...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. He, he, det verkar som vi är helt överens!

   Radera
  2. För en gångs skull...

   Radera