The Musical Box: Det här är en hyllning...

söndag 21 juni 2015

Det här är en hyllning...

ANDERS F RÖNNBLOM - KRIG & FRED & COUNTRY MUSIC - 1982

Det här är en hyllning...
...till en LP med en omslagsbild där Sgt Pepper möter Dantes inferno...
Förmodligen är Krig & fred & Country Music Anders F Rönnbloms mest välkända album, vid sidan av Rapport från ett kallt fosterland. Låtarna från den här skivan spelade till och med i radio och på diskoteken smattrade Europa brinner.

För mig är det en viktig skiva. Det här är en LP jag hämtat mycket inspiration från. En LP med texter jag citerat i mina egna texter. En LP jag lyssnat på ohyggligt många gånger... Framför allt är det är en ilsken skiva, för att inte säga rasande.

Spretiga Mick Jones-riff blandas med stenhård samhällskritik. Våld, vapen, skivindustri och kärnvapen avhandlas i högt tempo och ett aldrig sinande ordflöde. Och så är det så klart en del countrymusic också...
Inledningen med Långfingret, ”som bygger på dikten Salute av den amerikanske poeten Lawrence Fellinghetti”, är en våldsam och ironisk uppgörelse med krigshetsare och våld.

Det är inte rock´n´roll längre är troligen den mest insiktsfulla text som någonsin skrivits om skivindindustrin, där Anders F spottar ur sig orden..han såg något 1981 som inte många insåg då. Vad sagolikt bitter han är! Jag ryser i hela kroppen. Jag skulle gärna återge hela texten här, men den är alldeles för lång.

Nr: 338/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar