The Musical Box: Pettys svarta får

söndag 7 juni 2015

Pettys svarta får

TOM PETTY & THE HEARTBREAKERS – SOUTHERN ACCENTS – 1985

Southern Accents är inte någon av Tom Petty & the Heartbreakers bästa påstår jag. Den svajar mellan jordnära southern rock och något slags dansgolvsanpassat 80-talspop. Det är så mycket pålägg av synthar och elektroniska effekter att musiken kommer bort.
Den klåfingrige i det här fallet är eurythmics-snubben Dave Stewart, som producerat tre av låtarna. De är de som sänker plattan.

Superhiten Don´t Come Around Here No More får godkänt endast av anledningen att originalvideon som gjordes för låten är så fräck. Men It Ain´t Nothin´ To Me och Make It Better har inget förmildrande över sig. Disco-mixade maxisinglar.
Det är tråkigt. För räknar man bort de där tre är Southern Accents ändå en rätt hyfsad Petty. Rebels är en petty-klassiker där han spottar ur sig orden. Låten Southern Accents, med dobro och sparsamt komp, är njutbar. Ironiska Spike, där Petty driver med den macho mc-knuttestilen är bara lysande.

Tom Petty var under det dystra 80-talet inte ensam om att lägga på synthtrummor och fläskiga keyboardsljud. Så han är givetvis förlåten, ett svart får kan man väl alltid ha i skocken. Va tusan, till och med Stones har ju det, flera till och med...

Nr: 674/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar