The Musical Box: Exotisk vuxenpop med Sade

onsdag 10 juni 2015

Exotisk vuxenpop med Sade

SADE – DIAMOND LIFE - 1984

Det var nästan som att Sade ”uppfunnit” en helt ny musikstil när albumet Diamond Life dök upp i skivaffärerna 1984. Sval, läcker och bakåtlutad vuxenpop för de lite finare rummen.
Och nog var det bra alltid, inte minst superhiten Smooth Operator ändrade på hur många lyssnade på musik på den tiden. Sade var avkopplande, men ändå småfräckt och lite exotiskt, på gränsen till erotiskt.

Man jämförde med Paul Simon och Phil Collins men framför allt med Sting. Men att Sade hittat en ny musikstil kan man glömma. Musik som på Diamond Life hade Steely Dan hållit på med i många år innan. I mitten av 80-talet var till och med Doobie Brothers inne på samma sak. Men det tar inte bort känslan av att Sades musik kändes både nyskapande och fräsch, för så tyckte man att det var.
Vad som också är lite intressant med den här skivan, men inte lika välkänt, är att vid den här tiden var Sade inte bara Sade Adu som soloartist. Det var bandet som kallade sig så. Och det var inget vanligt skitgäng. Jag måste bara nämna Stuart Metthewman, som på skivan spelar alla gitarrer och dessutom saxofon på varenda låt. Hur många såna musiker finns det?

Nr: 477/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar