The Musical Box: Ett verk av två galningar

fredag 26 juni 2015

Ett verk av två galningar

SPARKS – SPARKS – 1971

Att vara så långt före sin tid var inte bra för Sparks. Att ge sig på new wave och synthpop innan de genrerna var uppfunna var inte bra för karriären. Att dessutom göra det i Kalifornien där varenda band med bara lite självaktning förväntades följa i Jefferson Airplanes psykedeliska (och vingliga) fotspår gjorde att det var dömt att misslyckas.
Av den anledningen är den här LP:n är en återutgivning från flera år senare. När bandet kallade sig Halfnelson och gav ut skivan 1971 var det ingen som var intresserad.

När bandet några år senare dök upp som Sparks och med skivor som Kimono My House och Propaganda blev det annat. Därför är den LP:n i originalpress, under namnet Halfnelson, en riktigt svårfångad dyrgrip.
Den här återutgivningen, då bandet fått namnet Sparks, är betydligt vanligare även om den kanske inte hör till de allra mest frekventa objekten i reabackarna.

Debutskivan är dock något som är värt att leta efter, även om man direkt inser att det är ett verk av två galningar.

Att det är en sparksskiva går inte att ta miste på. Men den är framför allt betydligt mer varierad än sina efterföljare vilket gör den betydligt roligare att lyssna på.

Det mest överraskande är dock att bröderna Ron och Russell Mael vågade testa så många olika idéer och att det känns som de verkligen var på rätt spår.

Sparks debutskiva är därför en märklig mix av mainstreampop, psykedelia, ett experiment med synthar och en känsla som inte går att beskriva på något annat sätt än som powerpop eller new wave. Rekommenderas!

Nr: 1481/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar