The Musical Box: Egensinnigt av Creedence

tisdag 9 juni 2015

Egensinnigt av Creedence

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL – PENDULUM – 1970

Pendulum är Creedence mest egensinniga platta. Inte bara för att John Fogerty i vanlig ordning styrde och ställde så han fick det precis som han ville. Här bryter CCR lite med sin så framgångsrika swamprock, drar ner på Fogertys gitarr och öser i stället på med både klaviatur och blås. Det blir lite jazzigt...
I låtarna Molina, Chameleon och Sailor´s Lament låter Creedence orgeln tala i samma anda som Steppenwolf. Rude Awakening är en psykedelisk experimentell rocklåt fullt i klass med Moody Blues, långt ifrån bandets förebilder Little Richard och Jerry Lee Lewis. Egentligen är det bara Have You Ever Seen the Rain och Hey Tonight som är klassiska CCR-låtar.
Pendulum var en brytning för Creedence. Det var sista gången originalsättningen av bandet spelade tillsammans. Kort efter utgivningen lämnade Tom Fogerty gruppen, förbittrad på sin brors sätt att styra och missnöjd över att hans egna talanger hela tiden hamnade i bakgrunden.
Tom dog i aids 1990, smittad efter en blodtranfusion. Under de 20 åren efter Pendulum återförenades han aldrig med sin bror. I stället gav han ut en rad soloalbum, där oftast de övriga medlemmarna i gruppen fanns med, Stu Cook och Doug Clifford.

CCR gjorde bara en platta efter Pendulum. Mardi Gras 1972. Det blev givetvis också en guldskiva, som bandets alla föregående. Men med Creedence mått sålde den dåligt. Gruppen blev aldrig densamma utan Tom och upplöstes något senare.

Nr: 750/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar