The Musical Box: Reissuad tillbaka till verkligheten

fredag 12 juni 2015

Reissuad tillbaka till verkligheten

TANGERINE ZOO – OUTSIDE LOOKING IN – 1968

Ännu en LP-skiva som blivit reissuad tillbaka till verkligheten efter att ha varit bortglömd i årtionden. Outside Looking In är ett album som förtjänar detta. Det är rökig och mycket flummig psykedelisk rock från det sena 60-talet.
Outside Looking In är amerikanska östkustbandet Tangerine Zoos andra och sista platta. Kort efter inspelningen splittrades bandet för att inte återförenas förrän 20 år senare för bara en enda spelning. Gruppens första album, som släpptes tidigare samma år (1968) har också den blivit återutgiven.
Trots den korta tiden mellan de båda skivorna skiljer de sig en del från varandra. Debutplattan är mer garagerock än psykedelia...och väldigt mycket fuzzgitarr.

Outside Looking In har ett mer moget sound, mer orgel och betydligt mindre fuzz. Framför allt känns melodierna starkare och mer genomtänkta. Man skulle kunna påstå att det är den bästa av dem.

För att få en lite klarare bild av denna LP skulle jag möjligtvis kunna jämföra den med det Pink Floyd gjorde på album som More och Obscured By Clouds. Alltså både psykedelia, ett experimenterande med teknik och en hel del pop.

Det skulle inte vara hela sanningen, men om man dessutom lägger till Doors sound från The Soft Parade och ett visst mått av lekfullhet (eller respektlöshet, alt. naivitet) och kombinerar detta med gruppens ursprung som garagerockband kommer man nog lite närmare Tangerine Zoo och Outside Looking In.

Nr: 1548/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar